2012/01/09

Vaatteista

Kuvaamalla vuoden vaateostokset, pääsee hyvin perille siitä, kuinka paljon on vuoden mittaan ostanut vaatteita ja mitkä ostoksista ovat olleet tarpeellisia. Vaatteista kirjoittaminen myös selkeyttää ja selventää omaa tyyliä ja voi, sitä tässä nyt kyllä kaivattaisiin! Tahtoisin vaatekaappiini entistä vähemmän vaatteita (tyhjennysprojekti on ollut käynnissä vuodesta 2009), mutta entistä enemmän vaatteita, jotka ovat just mua (ei jotain sinne päin) ja jotka tekevät pukeutumisesta helpompaa. Useimmiten nimittäin seison kaapin edessä, tuijotan sitä epäuskoisena ja koen suurta ahdistusta. Ahdistusta! Pukeutumisesta!! Ei jumalauta. Rakastan selkeyttä ja järjestelmällisyyttä ja vaatekaappini on tällä hetkellä kaikkea muuta paitsi sitä.

 Vielä marraskuussa tilanne eteisessä ja vaatekaapissani oli näin kaaottinen. Sittemmin olen hankkinut eteiseen lipaston ja järkännyt kaappeja vähän uuteen uskoon, mutta silti tätä tavaraa on vaan liikaa!

En väittäisi olevani teoissani mitenkään hirveän ekologinen, mutta yhden läksyn olen oppinut; älä osta uutta. Tässä sitä siis tasapainoillaan tyylikriisin edessä, kun vaatekaapissa ei ole mitään sellaista, mitä oikeasti haluisin ja uuden ostamisesta tulee morkkis. Harkitsen vakavasti piilottavani varastoon kaikki vaatteet, jotka eivät sovi tyylini nyt. Tällainen toimenpide toisi varmasti helpotusta ainaisiin vaatekriiseihin! Sitten kun pukeutumisinspiraationpuute (onko toi edes sana?) iskee, voi katsoa vanhoja varastoituja vaatteita taas ihan uudella innolla, eikä tarvitse ostaa uutta. Tai jos en edelleenkään kyseisiä rytkyjä kaipaa, tajuaisin viedä ne kirpparille.

Mutta ehkä olen jälleen liian ankara itselleni. Eihän tyylini ikinä kehity haluamaani suuntaan, jos en anna itselleni lupaa ostaa sellaisia vaatteita, joita todella haluan! Yritän ostaa vain tarpeeseen ja harkitusti. Minulla on selkeä mielikuva siitä, mitä kaappiini nyt haluan ja toivon valitsevani laadukkaita materiaaleja. En ole koskaan ollut mikään "kirppistelijä", mutta yritän. Mielummin ostaisinkin vain käytettyjä, edelleen hyvälaatuisia vaatteita, kuin upouusia ketjuliikkeiden riepuja, joiden hajoaminen/nukkaantuminen on vain ajankysymys.

Kuvia vaatteista in action toivottavasti myöhemmin.

Siksi minua vähän hävettää myöntää, että sorruin Tukholmanreissulla shoppailemaan Topshopissa ihan olan takaa. Yritys oli kova shoppailla kirppareilla ja vintageliikkeissä, mutta tällä kertaa ei napannut vaan hullaannuin alelapuista ja lopulta mukaani tarttui kaksi neuletakkia, yksi neule ja yksi mekko. Tykkään ostoksistani, mutta kauhunsekaisin tunnelmin odotan, koska nämäkin materiaalit pettävät minut. En ole ikinä ostanut mitään Topshopista, enkä tiedä vaatteiden laadusta mitään. Muuten vaatteet olivatkin juuri sitä mitä juuri nyt haluan; pieniä neuletakkeja (metsästän myös 50-, 60-luvun tyylisiä lyhyitä jakkuja/villatakkeja), neuleita, joita voi käyttää hameiden kanssa ja kivoja mekkoja. Lisäksi tahtoisin jonkun raskaamman ja pidemmän a-linjaisen "välikausitakin" (niin ettei syystuulessa tarvitse pelätä, että takki ja hameen helmat nousevat korviin), laadukkaita peruspaitoja ja ohuita neuleita. Ja tietty rakastan hameita, oih! Mutta sitä ennen päätin katsoa kaappiani uusin silmin ja ompelen vanhoista hameistani paremmin istuvia. Enkä pistä pahakseni, jos löytäisin täydellisesti persettäni imartelevat korkeavyötäröiset farkut. Uskokaa tai älkää, mutta löysin tällaiset muutamia vuosia sitten Gina Tricotista! Olen kohta käyttänyt ne puhki. Sellainen minä nimittäin olen. Kun löydän jotain hyvää, käytän sen yleensä rikki (en edes kehdannnut ottaa kuvia siitä, miten rikki olin kuluttanut tennarini parissa vuodessa.. ja silti käytin niitä :D) Siksi metsästän nyt pääasiassa laatua, joka kestää!

Kasa hameita, jotka saavat tuta pienen muotolaskoskäsittelyn, kunhan pääsen vanhempieni luokse ompelemaan. 
Mukana alimmaisena myös uusi Topshopista ostettu mekko, josta tulee pienen muokkauksen jälkeen ihan täydellinen. 
Mekko on itseasiassa äitiysmekko :D, mutta ei se mitenkään mielestäni mekon mallissa näy.


Myös kenkäosasto vaatisi kipeästi päivitystä. Onneksi löysin eccot! Ne sopivat kaiken kanssa. Mutta viimeksi tänään aamulenkillä "talvikenkäni" kastuivat samantien. Tarvitsisin kunnon lenkkikengät ja olen myös useamman vuoden haaveillut El Naturalistan jostain naisellisemmasta mallista (jos löytäisin alesta), jotta lumessa pääsisi eteenpäin kuivin varpain myös hame päällä, eikä tartteis enää liukastella!


Toivon, että osaisin kirjoittaa vaatteista niin, etten ole kokoajan ostelemassa jotain uutta vaan oppisin enemminkin arvostamaan sitä, mitä minulla jo on. Tässä hommassa kun on ennen kaikkea kysymys oman tyylin elvyttämisestä. Hetken se oli jo kadoksissa ja tahdon sen nyt takaisin!

Taidanpas alkaa hommiin kaappien siivousoperaatiossa, vuhuu!


Loppuun vielä hyvä muistutus meille ihan kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti