2012/01/30

Kukkaron nyörit kiinni

...ja hernari kiehumaan! Maanantain kunniaksi vähän köyhäilyreseptejä.


Puoli kiloa kuivattuja herneitä irtosi meidän lähikaupasta halvimmillaan 70 centillä ja siitä riittää iloa jopa kuuteen annokseen. Lisäksi tarvitset vähän sipulia, porkkanaa ja kylmäsavutofua tai lihaa. Melkoisen edullista. Mutta mitäs tässä höpisemään. Nyt reseptiä (lihattomaan versioon)! Resepti on Vitamiinikirjasta, joka kertoo, että herneistä saa kivasti tiamiinia, eli B1-vitamiinia, jolla on tärkeä rooli mm. hiilihydraattiaineenvaihdunnassa. Tiamiini hellii hermostoa, toimii antioksidanttina ja tukee vastuskykyä. Parhaita tiamiinin lähteitä ovat mm. kokojyväviljat, leseet, sianliha, auringonkukan-, pellavan- ja seesaminsiemet, pähkinät ja jo edellämainitut herneet. Oho, höpisin kuitenkin. No, pointti oli kuitenkin, että köyhäily todellakin on fiksua (ja törkeen iisiä)!



Hernekeitto, kuusi annosta 

½ kg kuivattuja herneitä
2-3 porkkanaa
1-2 sipulia
maun mukaan meiramia/timjamia ja suolaa

lisäksi
sinappia ja kylmäsavusofua


Huuhtele herneet ja liota niitä yön yli huoneen lämmössä runsaassa vedessä. Laita seuraavana herneet kiehumaan niin, että niiden päällä on kohtuullinen vesikerros.

Kuutioi tai viipaloi porkkanat ja lisää keittoon jo melko alussa. Lisää vähän myöhemmin myös sipulisilppu. Anna kiehua hiljalleen ja mausta parin tunnin päästä suolalla ja meiramilla/timjamilla/what evör you want. Itse laitoin Vitamiinikirjan ohjeiden mukaan timjamia, mutta meirami on mielestäni perinteisempää. Hyvä keittoaika on n. 2-4 tuntia. Tässä välissä mä niiiin ymmärsin, miksi hernekeittoa syödään laskiaisena. Kun keitto kiehuu rauhassa yksinään, niin sillä välin voi mennä vähän mäkeen riehaamaan!

Lisää tarvittaessa vettä ja tarkista maku.

Kuutioi tofu pieniksi palasiksi (siis paljon pienemmiksi kuin mulla tossa kuvassa :D) ja lätkäse keiton päälle. Sinappia viereen ja syömääään!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti