2012/02/04

Pekonia parempaa

Kulunein ja kauhein fraasi ikinä ruokaa kuvaillessa on kuin ilotulitus suussani, mutta nyt joudun ehkä sortumaan siihen.



Oli aika, jolloin luulin, että pekoni on mausteiden kuningas. Bravuurini oli tämä pekoni-parsakaalisalaatti, jolle on kaikki mahdolliset ylityssanat lueteltu edellä olevan linkin takana. Aivan mahtava salaatti viikonlopun herkutteluihin!

Mutta nyt löysin jotain pekonia parempaa. Lähestyin vanhaa lempparisalaattiani uudella, kevyemmällä otteella.



Paistoin parsakaalit kookosöljyssä, käytin punasipulin raakana ja vaihdoin pekonin papuun.



Uskomatonta! Siinä vaiheessa, kun salaattia on haarukoinut suuhunsa, ei yksinkertaisesti ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin huutaa kovaan ääneen mmmm, kuin ilotulitus suussani! Johon ruokakumppanit voivat vastata vain mmmmm, hy-väää! Jyräävän rasvaisen pekonin loistaessa poissaolollaan, jokainen yksittäinenkin maku pääsee esille ansaitsemallaan tavalla. Salaatti on maultaan niin vivahteikas, että jokainen suupala tuntuu maistuvan erilaiselta. Oi ihana sitruunan pirskahdus, kapriksen etikkaisuus, pavun täyteläisyys ja parsakaali, oi, olet järisyttävän ihana. Ei muuta sanottavaa. Tässä siis reseptiä. Kuvien laadusta ja esillepanon omaperäisyydestä päätellen taisin myös olla aika nälkäinen. Vanha viisaus sanoo, että nälkä on paras mauste, mutta lupaan ja vannon, että tämä on hyvää muutenkin.




Papu-parsakaalisalaatti

1 tuore parsakaali
1 prk (250g) valkoisia tai muita papuja
kourallinen cashewpähkinöitä

kastike
1 punasipuli hienoksi pilkottuna
½ dl majoneesia
½ dl turkkilaista jogurttia
1 rkl kapriksia
1 rkl sitruunamehua
1 tl dijon-sinappia
mustapippuria
suolaa

lisäksi kookosöljyä paistamiseen

Pese ja pilko parsakaalista kukinnot sopivan kokoisiksi. Viipaloi myös varret (ei nyt hyvää ruokaa roskiin heitetä!) ja lisää ne pannulle vähän ennen parsakaalin kukintoja, jotta varsipalat ehtivät pehmentyä. Paista parsakaalin kukintoja sen verran, että ottavat itseensä kookosöljyä ja muuttuvat kiiltäviksi. Siirrä salaattikulhoon. Valuta ja huuhtele pavut (tai käytä kuivattuja, itse en tiedä miten homma toimii, mutta aion vielä joku päivä ottaa selvää asiasta!) ja lisää ne parsakaalien joukkoon. Hienonna sipuli ja valmista kastike sekoittamalla keskenään kaikki ylläluetellut aineet. Paahda hetki cashewpähkinöitä pannulla ja sekoita kaikki ainekset sekaisin. Tarkista maku ja nauti! Meillä oli muuten setissä mukana myös lehtipersiljaa, mutta se ei ole niin oleellinen ainesosa, kiva pieni lisä vain :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti